17. Feb 2023

Výsledky súťaže Zdravá firma roka 2022

O prevenciu a starostlivosť o duševné zdravie zamestnancov sa starajú čoraz častejšie zamestnávatelia, dokazuje to ďalší ročník Union súťaže Zdravá firma roka

Prevencia chorôb zo zamestnania, proaktívny prístup k správnej výžive či povedomie o psychohygiene. Tieto parametre dnes charakterizujú trendy v mnohých moderných úspešných spoločnostiach, keďže atraktívnosť zamestnávateľa sa vníma aj cez jeho holistický prístup k zdraviu zamestnancov. Zdravotná poisťovňa Union organizuje už 13 rokov súťaž Zdravá firma roka, ktorej cieľom je práve motivovať spoločnosti v podpore zdravia svojich zamestnancov.

Do súťaže sa zapojilo celkovo viac než 600 spoločností

„Od roku 2010 sa do našej prestížnej súťaže zapojilo viac ako 600 spoločností, je skvelé pozorovať, že trend starostlivosti o zdravie narastá na dôležitosti,“ hovorí Pavol Chovan z projektu Zdravá firma roka. „Do 13. ročníka sa zapojilo 50 firiem v kategóriách nevýrobné firmy, výrobné firmy a malé firmy. Súťaž má 5 parametrov, ktoré pozorne hodnotí naša odborná komisia - prevencia, starostlivosť o duševné zdravie, výživa, šport a ergonómia.“

Dôraz na fyzické i duševné zdravie

Projekt zdravotnej poisťovne Union sa teší z výrazného posunu vnímania priority prevencie. Množstvo firiem ponúka viacero platených preventívnych prehliadok nad rámec, očné či kožné vyšetrenia na pracovisku, ale aj finančné príspevky na prevenciu zdravia a špecifické prehliadky, či celoročné zdravotné príspevky na domáce kancelárie. Finančné príspevky nad rámec bývajú poskytované aj pri narodení dieťaťa a na športové akcie rôzneho druhu. V súčasnej náročnej dobe vnímajú zamestnávatelia ako veľký prínos zabezpečovanie psychologickej intervencie, či už formou telefonického kontaktu pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov alebo formou prednášok a osvety.

Nové, vylepšené benefity

Štatistiky 13.ročníka súťaže potvrdzujú, že medzi najčastejšie „zdravé“ aktivity firiem patrí organizovanie firemných raňajok či zdravého stravovania (obedy, ovocie, zdravé šťavy na pracovisku). V oblasti športu sú populárne rôzne spoločné aktivity aj s rodinnými príslušníkmi, tímové turnaje, cvičenie jogy, kruhové tréningy, bežecké komunity, alebo iné športové podujatia či hradenie vstupov na športoviská, prípadne masáže. Ergonómia je veľmi dôležitá nielen pre výrobné spoločnosti, kde sa zamestnávatelia snažia odbremeniť zamestnancov pri náročnej práci rôznymi mechanizmami. Firmy dbajú na nákup ale aj zapožičanie ergonomických pomôcok, nákup nastaviteľných stolov, v obľube sú nastaviteľné monitory, nastaviteľné stoličky, špeciálne myšky či podpora pod fit lopty.

„Pre zamestnávateľa je dôležité načúvať potrebám zamestnancov, rozprávať sa s nimi, vnímať ich potreby. Je skvelé, že v rámci našej súťaže Zdravá firma roka si spoločnosti môžu vymieňať skúsenosti a navzájom sa aj inšpirovať,“ dodáva za Union Pavol Chovan.

Vítazi boli ocenení

Slávnostné odovzdávanie cien 13. ročníka súťaže Zdravá firma roka sa uskutočnilo 16.02.2023 v hoteli NH Bratislava Gate One. Nový ročník súťaže bude spustený opäť v máji, záujemcovia sa môžu prihlásiť na webstránke súťaže, kde nájdu všetky dôležité informácie aj inšpiratívne tipy pre zdravé firmy. Zdravá firma roka: Zdravšie Slovensko (zfr.sk)

Výhercovia:

Nevýrobné firmy:

  1. IBM International Services Centre s.r.o.
  2. Dell s.r.o.
  3. Takeda Pharmaceuticals Slovakia s.r.o.

20230216_173858_DSC_2965.jpg

Výrobne firmy:

  1. KIA Motors Slovakia s.r.o.
  2. SYRÁREŇ BEL SLOVENSKO a.s.
  3. Miba Steeltec s.r.o.

20230216_174124_DSC_2990.jpg

Kategória „malé firmy“: (do 50 zamestnancov)

  1. Aon Central and Eastern Europe, organizačná zložka
  2. STAFFINO s. r. o.
  3. Aston ITM, spol. s r.o.

20230216_174327_DSC_3011.jpg

Pozrite si záznam z odovzdávania cien

CODEUPP s.r.o.