31. Jul 2024

Michalovská firma pomáha na ceste k zdraviu svojim zamestnancom, aj okoliu

V súťaži Zdravá firma roka si SYRÁREŇ BEL SLOVENSKO už šesťkrát siahla na stupienok víťazov. V 14. ročníku sa stala druhou najzdravšou výrobnou firmou, čím opäť potvrdila, že zamestnanecký wellbeing nie je iba formálna fráza, ktorá sa pekne vyníma v náborových inzerátoch.

Koordinátorka pre vzdelávanie a komunikáciu SYRÁREŇ BEL SLOVENSKO, a.s., Zuzana Stašková, prezradila, ako sa im darí osvedčené postupy v tejto oblasti vylepšovať, no zároveň hľadať stále nový motivačný faktor pre šírenie dobra, zdravia a pomoci, a to ďaleko za areálom samotnej firmy.

Vaša spoločnosť sa dlhodobo zapája do súťaže Zdravá firma roka. Na akých pilieroch stojí starostlivosť o zdravie vašich zamestnancov?

Na prvom mieste je určite fyzická bezpečnosť. Na tento druh prevencie máme veľmi špecifický a skvelo fungujúci model. Ide o takzvané BSV návštevy, Behavioral Safety Visits, zamerané na bezpečné správanie a zdravie zamestnancov.

Kolega navštívi iného kolegu na pracovisku, diskutuje s ním o bezpečnosti práce a zdraví a následne pozoruje jeho pracovnú činnosť so zameraním sa na polohu pri práci, pohyb a ergonómiu. Vďaka BSV návštevám vieme získať nápady na zlepšenie pracovného prostredia v oblasti zdravia a bezpečnosti. Od spustenia projektu sme takýchto návštev vykonali takmer 15 000. Pre kolegov taktiež zabezpečujeme pravidelné meranie zraku pre ich bezpečné pracovné okuliare s aktuálnymi dioptriami. Obľúbené sú taktiež masáže na i mimo pracoviska, a taktiež nadštandardné lekárske prehliadky.

Druhým pilierom je psychologická bezpečnosť našich kolegov. V tomto smere sa snažíme zabezpečiť pohodu na pracovisku. Chceme, aby ľudia mohli byť v práci sami sebou, pomáhame rozvíjať ich talenty a netolerujeme žiadnu diskrimináciu. Podnikový psychológ, tréningy reziliencie, workshopy na tému diverzity, detegovanie a prevencia nevhodného správania, ako naň reagovať a tiež, ako pracovať s predsudkami.

Tretím pilierom sú komunity. Starostlivosť o našich kolegov v duchu „Tímspirit“, čo je náš sociálny program. Je naozaj bohatý a pestrý. Vyberú si z neho milovníci športových i kultúrnych podujatí, rodinných akcií i individuálnych koníčkov a záujmov. Okrem našich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov spolupracujeme aj s komunitami, ktorým pomáhame rôznymi spôsobmi.

CSR_conv_final Large.jpeg

Akou témou „ žijete“ práve v tomto období?

Zaoberáme sa viacerými témami, no ako veľmi dôležitú vnímame tému prevencie pred civilizačnými chorobami. Zaujíma nás, ako prelomiť stále prítomné predsudky, ako hovoriť o týchto na prvý pohľad diskomfortných témach. Ako motivovať našich zamestnancov, aby urobili krok k zmene, aby navštívili svojho lekára, prípadne špecialistu?

Napríklad, najbežnejšiu tému prevencie kardiovaskulárnych ochorení už máme zavedenú – ide o pravidelné nutrične vyvážené raňajky, meranie telesných hodnôt prístrojom In Body, našim kolegom zabezpečujeme aj plán od výživového poradcu na pozitívnu a zdravú zmenu.

Vnímame však ešte stále istý odstup od témy vyšetrení a prevencie onkologických ochorení u mužov a žien, no zároveň citlivo vnímame výskyt týchto ochorení, práve preto sme sa rozhodli aktívne zapojiť do viacerých informačných kampaní zameraných na zvýšenie povedomia o onkologických ochoreniach a taktiež o možnostiach a forme ich prevencie.

DFG_ZS Large.jpeg

Aktivity zamerané na prevenciu onkologických ochorení presahujú vaše pracovisko. Vieme o vás, že sa dlhodobo angažujete v pomoci lokálnej nemocnici. Ako vyzerá táto spolupráca?

Aj z dôvodu vyššie spomínaného, ako istú formu spoločenského záväzku vnímame podporu neonatologického a pediatrického oddelenia. Prostredníctvom našej nadácie Bel sme zakúpili viaceré profesionálne odsávačky materského mlieka pomáhajúce matkám s výživou bábätiek v najnáročnejšom, začiatočnom období ihneď po narodení.

Zabezpečili sme aj malé hniezda pre našich najmenších. Už niekoľko rokov sa naši kolegovia ako dobrovoľníci starajú a zveľaďujú záhradu pre onkologických pacientov. Organizujeme spoločnú Bel kvapku krvi, ktorá sa koná komfortne v odbernom centre, počas hodín rezervovaných výlučne pre našich kolegov.

Podpora miestnych komunít vyústila do podpisu spoločného memoranda o spolupráci s našou lokálnou nemocnicou. Túto aktivitu si veľmi ceníme a tešíme sa na nové skvelé a obohacujúce projekty. Už čoskoro plánujeme ďalšiu podporu oddelenia pediatrie a onkológie.


Spomenuli ste podporu komunít. Tá sa nevzťahuje len na nemocnicu, ale aj na ďalšie organizácie a inštitúcie. Ako ešte pracujete s komunitami?

Ľudia a planéta sú u nás vždy na prvom mieste. Myslíme globálne konáme lokálne. Pravidelne napríklad podporujeme lokálne materské škôlky počas „Dňa mlieka“, sú to aktivity spojené s podporou a edukáciou výživy detí. V spolupráci s neziskovým sektorom každý rok vyberáme projekty, ktoré sa môžu uchádzať o dotáciu z našej Nadácie Bel alebo priamo od našej výrobnej firmy.

Taktiež sa každý rok v rámci našich „Days for Good“, Dní konania dobra, viac ako 80 našich kolegov zúčastňuje na rozličných dobrovoľníckych aktivitách v regióne.

Tento rok v júni sme sa ako skupina 120 dobrovoľníkov stretli na takomto dobrovoľníckom dni v troch lokalitách Centra sociálnych služieb Merema v Modre.. Centrum sociálnych služieb Merema sa už viac ako 10 rokov venuje projektu deinštitucionalizácie zariadení a sociálnych služieb, ich cieľom je vytvoriť vhodné a bezpečné komunitné prostredie pre klientov s mentálnym znevýhodnením.. Ide o celkové zvyšovanie kvality ich života v bývaní rodinného typu.

Práve toto prostredie, teda okolie domov, ktoré, veríme, už čoskoro privítajú svojich klientov, sme pomáhali dokončiť a zveľadiť. Výsledkom našej poldennej akcie, bol vyklčovaný vinohrad v rozlohe 16 árov, natretých viac ako 500 m2, minutých 50 litrov farby, zasadených 10 ovocných stromov a stihli sme ešte niečo navyše 😊

Convention_ZS Large.jpeg

S iniciatívami Zdravá firma roka a Dni zdravia je vaša firma prepojená už dlhé roky. Čo vám to dalo – a stále dáva?

Dni zdravia sú u nás mimoriadne obľúbené, zúčastňuje sa ich množstvo kolegov a čo je dôležité, vieme ich vďaka zástupcom zdravotnej poisťovne plánovať flexibilne, niekoľkokrát v roku. Každý rok nám Union ponúka nové aktivity zamerané na zdravie a prevenciu, čo pomáha zlepšovať povedomie o témach zdravia a zdravého životného štýlu, vďaka čomu sme stále na čele trendov.

Samotnú súťaž vnímame ako vynikajúcu možnosť porovnať sa s najlepšími spoločnosťami na trhu. Môžeme sa vzájomne inšpirovať a zároveň nám to dáva možnosť nadväzovať skvelé kontakty.

Najviac nás posúva spätná väzba pri finálovom zápolení. Pomáha nám to vidieť, či to robíme dobre, kam sa vieme posunúť a ako sa ešte lepšie môžeme starať o našich kolegov.

Popri súťažnej časti by som tiež rada vyzdvihla prínos konferencie, ktorá sa koná každý rok na inú, vždy podnetnú a aktuálnu tému. Zachováva si odborný ráz, no stále je dostatočne zrozumiteľná a obohacujúca pre širšie publikum, takže je pre všetkých zúčastnených veľkou inšpiráciou.

CODEUPP s.r.o.